Υγιεινή Νηστίσιμη Συνταγή για το Πάσχα με Αρακά, Αγκινάρες και Κουκιά
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και γενικότερα της νηστείας, οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές βασίζονται σε απλά, φυτικά υλικά με πλούσια θρεπτική αξία. Ο αρακάς, οι αγκινάρες και τα κουκιά είναι εποχιακά λαχανικά της άνοιξης που ταιριάζουν τέλεια σε ένα πιάτο με έντονο άρωμα λεμονιού, μάραθου και άνηθου. Αυτή η συνταγή συνδυάζει πλούσιες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και φρέσκα αρώματα, ενώ είναι κατάλληλη για vegans και όσους νηστεύουν.
Υλικά (για 4 άτομα):
-
500 γρ. αρακάς (κατεψυγμένος ή φρέσκος)
-
6 αγκινάρες (φρέσκες ή κατεψυγμένες, κομμένες σε τέταρτα)
-
250 γρ. κουκιά (φρέσκα ή κατεψυγμένα, ξεφλουδισμένα)
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
-
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
-
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-
Χυμός από 2 λεμόνια
-
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι (προαιρετικά για να δέσει η σάλτσα)
-
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
-
1 κουταλιά της σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος (ή φρέσκο φινόκιο)
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες Εκτέλεσης:
-
Σοτάρισμα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. -
Προσθήκη λαχανικών
Προσθέτουμε τα καρότα, τον αρακά, τα κουκιά και τις αγκινάρες. Ανακατεύουμε καλά για 5 λεπτά. -
Αρωματικά και λεμόνι
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, τον μάραθο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να καλύπτει τα λαχανικά. -
Μαγείρεμα
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Αν θέλουμε πιο δεμένη σάλτσα, διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο νερό και το προσθέτουμε τα τελευταία 5 λεπτά. -
Δοκιμή και σερβίρισμα
Δοκιμάζουμε το αλάτι και το λεμόνι και διορθώνουμε κατά βούληση. Αφήνουμε λίγο να “σταθεί” και σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συνοδευτικά & Προτάσεις:
-
Σερβίρεται τέλεια με φρέσκο χωριάτικο ψωμί ή κρίθινα παξιμάδια.
-
Αν θέλεις να το απογειώσεις, πρόσθεσε στο πιάτο λίγο ξύσμα λεμονιού και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο πριν το σερβίρεις.
-
Ποτό:
-
Μη αλκοολούχο: Σπιτική λεμονάδα με μέντα
-
Αλκοολούχο: Λευκό ξηρό κρασί Μοσχοφίλερο ή Ροδίτης
-
Αυτό το πιάτο με αρακά, αγκινάρες και κουκιά είναι μια γιορτή της Άνοιξης και της νηστείας, γεμάτο φρεσκάδα, γεύση και υγεία. Ιδανικό για ένα ελαφρύ γεύμα του Πάσχα ή για καθημερινό τραπέζι. Η ισορροπία ανάμεσα στο λεμόνι, τα αρωματικά και τη φυσική γλύκα των λαχανικών θα σε κατακτήσει με την πρώτη μπουκιά.