Οι Χούνζα ζουν 120 χρόνια, δεν αρρωσταίνουν, και γεννούν παιδιά στα 65
Υπάρχουν άνθρωποι στη Γη που δεν αρρωσταίνουν ούτε πεθαίνουν από ασθένειες. Στο Διεθνές Συνέδριο Καρκίνου, αναφέρθηκε ότι αυτή είναι η μόνη εθνικότητα με μηδενικό ποσοστό καρκίνου. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 120 χρόνια. Ζουν στη βόρεια Ινδία, στις όχθες του ποταμού Χούνζα. Ο Άγγλος στρατιωτικός γιατρός Ρόμπερτ ΜακΚάρισον ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτούς.
Σε όλα τα χρόνια εργασίας του, δεν συνάντησε ούτε έναν Χούνζα άρρωστο. Ο γιατρός εννοούσε σοβαρές ασθένειες, όχι βραχυπρόθεσμα φαινόμενα όπως διάρροιες, εξανθήματα ή κρυολογήματα. Σε αυτή τη λεπτομέρεια στάθηκαν οι επικριτές και οι «μυθοκαταρρίπτες» των Χούνζα. Ωστόσο, ο ΜακΚάρισον και πολλοί άλλοι ερευνητές δεν θεωρούσαν αυτά ασθένειες, αλλά φυσικά φαινόμενα που είναι σύμφυτα με τους κατοίκους της κοιλάδας.
Ο ΜακΚάρισον έζησε σε κοντινή απόσταση από την Κοιλάδα των Χούνζα για 7 χρόνια. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή είναι ο βασικός παράγοντας μακροζωίας αυτού του λαού. Αν κάποιος τρέφεται λανθασμένα, ούτε το ορεινό κλίμα μπορεί να τον σώσει από την ασθένεια. Γι’ αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γείτονες των Χούνζα, που ζουν στις ίδιες κλιματικές συνθήκες, υποφέρουν από πλήθος ασθενειών.
Το προσδόκιμο ζωής τους είναι το μισό. Το 1963, μια γαλλική ιατρική αποστολή επισκέφθηκε τους Χούνζα. Επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του ΜακΚάρισον, ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής των Χούνζα είναι 120 έτη. Ο γηραιότερος ήταν 160 ετών. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι οι γυναίκες στα 40 τους μοιάζουν με κορίτσια, διατηρούν τη σιλουέτα τους στα 60 και γεννούν παιδιά στα 65.
Μόνο από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η διατροφή των Χούνζα είναι πιο αποτελεσματική από τη γιαπωνέζικη και μεσογειακή. Είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου δεν υπάρχουν καρκινικά περιστατικά. Τον Αύγουστο του 1977, στο Διεθνές Συνέδριο Καρκίνου στο Παρίσι, έγινε η εξής δήλωση: «Σύμφωνα με γεωκαρκινολογικά δεδομένα, η απόλυτη απουσία καρκίνου εμφανίζεται μόνο στους Χούνζα».
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, πολλές αποστολές, επιστήμονες και γεροντολόγοι επισκέφθηκαν την Κοιλάδα των Χούνζα και όλοι συμφώνησαν ότι το μυστικό των Χούνζα βρίσκεται στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Αναλύσαμε όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα των ερευνητών, καθώς και τα σχόλια των επικριτών, και συντάξαμε την ακόλουθη λίστα: Μυστικά υγείας και μακροζωίας στην Κοιλάδα των Χούνζα.
-
Οι Χούνζα είναι πολύ φιλικοί και θετικοί. Σπάνια θυμώνουν ή παραπονιούνται. Δεν είναι νευρικοί ή ανυπόμονοι και δεν καβγαδίζουν μεταξύ τους.
-
Κολυμπούν σε παγωμένο νερό ακόμα και στους -15 βαθμούς Κελσίου.
-
Όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι υπερήλικοι γονείς παίζουν παιχνίδια στην ύπαιθρο.
-
Το καλοκαίρι τρώνε ωμά φρούτα και λαχανικά, τον χειμώνα αποξηραμένα βερίκοκα, βλαστισμένους σπόρους και τυρί από πρόβειο γάλα.
-
Υπάρχει μια περίοδος που τα φρούτα δεν έχουν ακόμα ωριμάσει – ονομάζεται «πεινασμένη άνοιξη» και διαρκεί από δύο έως τέσσερις μήνες. Κατά την περίοδο αυτή σχεδόν δεν τρώνε τίποτα και πίνουν μόνο ένα ρόφημα από αποξηραμένα βερίκοκα μία φορά την ημέρα.
-
Ο ΜακΚάρισον τόνισε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης εκεί είναι χαμηλή. Τρώνε κρέας, αλλά εξαιρετικά σπάνια, κυρίως όταν το ζώο τραυματιστεί ή πεθάνει από ατύχημα.
-
Οι Χούνζα είναι πολύ εργατικοί και περπατούν μεγάλες αποστάσεις καθημερινά. Μπορούν να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα χωρίς να κουραστούν.
-
Έχουν μεγάλη κατανάλωση ωμών τροφών στη διατροφή τους. Η καθημερινή διατροφή τους βασίζεται σε λαχανικά και φρούτα.
-
Τα προϊόντα είναι φυσικά, καλλιεργημένα μόνο σε δική τους γη, χωρίς χημικά. Καλλιεργούν λαχανικά, φρούτα, βότανα και σιτηρά.
-
Τα τρόφιμα μαγειρεύονται στη φωτιά, διατηρώντας όλα τα βιολογικά πολύτιμα συστατικά.
-
Πολύ μέτρια κατανάλωση αλατιού και καθόλου ζάχαρη.
-
Οι Χούνζα πίνουν μαλακό ορεινό νερό, χωρίς ασβέστιο.
Ο Ρόμπερτ ΜακΚάρισον, επιστρέφοντας στην Αγγλία, διεξήγαγε ενδιαφέροντα πειράματα σε μεγάλο αριθμό οικόσιτων ζώων. Ορισμένα από αυτά τρέφονταν με κοινή τροφή (λευκό ψωμί, ρέγγα, ζάχαρη, κονσερβοποιημένα και βραστά λαχανικά). Ως αποτέλεσμα, σε αυτή την ομάδα εμφανίστηκαν πολλές «ανθρώπινες ασθένειες». Άλλα ζώα ακολούθησαν τη διατροφή των Χούνζα και παρέμειναν απόλυτα υγιή σε όλη τη διάρκεια του πειράματος.
Τι πιστεύετε για τους Χούνζα και τη διατροφή τους; Μη διστάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο.