Κρητικά Ντολμαδάκια με κολοκυθοανθούς το καλοκαιρινό φαγητό που όποιος το έχει δοκιμάσει δεν το ξεχνά. Στην Κρήτη θεωρείτε από τις καλύτερές νοστιμίες και συχνά γεμίζονται ανάμεικτα με κληματόφυλλα. Είναι εξαιρετικό φίλεμα, για εκλεκτούς επισκέπτες σε συνδυασμό με άλλα μεζεδάκια.
Οι κολοκυθοανθοί μαζεύονται πρωί πρωί με τη δροσούλα, και είναι εύθραυστοι, μεταξένιοι, με τη ζέστη κλείνουν τα φύλλα τους. Μπορούμε βέβαια να τους διατηρήσουμε δυο τρεις μέρες στο ψυγείο, βάζοντάς τους τον ένα μέσα στον άλλο σε κλειστό μπολ. Για να τους χρησιμοποιήσουμε, τους ξεπλένουμε και τους αφήνουμε για λίγο γυρισμένους ανάποδα να στραγγίξουν.
Ακολουθεί μια συνταγή για ντολμαδάκια γεμιστά με ανθάκια κολοκυθιού:
Υλικά:
- 30-40 φύλλα από ανθάκια κολοκυθιού
- 1 κούπα ρύζι
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλες τομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους, σε μικρά κομματάκια
- 1/2 κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 κούπα δυόσμο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
- Καρότο
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Αγγινάρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Αφαιρείτε με προσοχή το μίσχο από κάθε κολοκυθοανθό. Φροντίζετε να μη σπάσουν τα πέταλά τους για να μπορείτε να τους γεμίσετε.
-
Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το κουκουνάρι και το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγο ακόμη. Ρίχνετε το καρότο, τον άνηθο ή το μαϊντανό και τα σοτάρετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνετε το χυμό ντομάτας.
-
Προσθέτετε κατόπιν ½ φλιτζάνι νερό και σβήνετε τη φωτιά. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τη γέμιση στο σβηστό μάτι για να απορροφηθούν οι χυμοί της και να μαλακώσει το ρύζι.
-
Ανοίγετε με προσοχή τους ανθούς και τοποθετείτε μέσα λίγη γέμιση. Ραντίζετε με λίγο νερό (ή και με λίγο λάδι) τις άκρες των ανθών και τις στρίβετε ελαφρά για να κλείσουν και να μην αφήσουν τη γέμιση να βγει με το ψήσιμο.
-
Βάζετε τους κολοκυθοανθούς στην κατσαρόλα και τους περιχύνετε 1 φλιτζάνι νερό. Τους μαγειρεύετε για 15′-20’’. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν χρειαστεί, συμπληρώνετε επιπλέον λίγο ζεστό νερό για να μη στεγνώσουν οι κολοκυθοανθοί.
Στο τέλος μπορείτε να προσθέστε φρέσκο λεμόνι αν και προσωπικά προτιμώ αγουρίδα. Σαν συνοδευτικό σερβίρονται χλιαρά ή και κρύα, με γιαούρτι στραγγιστό, μάραθο ψιλοκομμένο και λάδι.