Καλλιέργεια βασικών αρωματικών φυτών για το σπίτι σου

Αν είσαι λάτρης της μαγειρικής, τότε είναι μία καλή ιδέα να έχεις τον δικό σου “κήπο” με μυρωδικά και αρωματικά φυτά. Το κεφάλαιο «Αρωματικά φυτά Καλλιέργεια» , δεν είναι και τόσο δύσκολο αν ξεκαθαρίσεις από την αρχή κάποια βασικά σημεία. Ποια είναι αυτά;

8 λόγοι για να φυτέψεις δενδρολίβανο στον κήπο σου

Αρωματικά Φυτά Καλλιέργεια – 3 Γενικοί Κανόνες

1. Λίπανση

Καλύτερα να μην επιλέξεις την κοπριά σαν λίπασμα, γιατί μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη μερικών μυρωδικών. Προτίμησε οργανικό λίπασμα ειδικό για μυρωδικά φυτά και δε θα το μετανιώσεις. Επίσης για να μην εμφανιστούν ζιζάνια, χρειάζεται συχνό σκάλισμα και αφαίρεση ζιζανίων.

2. Πότισμα

Δε θα πρέπει να ξεχνάς με τίποτα το πότισμα! Τα αρωματικά φυτά χρειάζονται συχνό πότισμα. Αν η μνήμη δεν είναι το δυνατό σου σημείο, μπορείς να κάνεις αυτοσχέδιο ποτιστήρι με πλαστικά μπουκάλια ώστε τα φυτά να ποτίζονται σταγόνα – σταγόνα και το χώμα τους να έχει μόνιμα υγρασία. 

3. Αποξήρανση, η παραδοσιακή

Μετά το στάδιο «Αρωματικά φυτά Καλλιέργεια», έρχεται και το στάδιο της αποξήρανσής τους. Για να αποξηράνεις τα αρωματικά φυτά, με τον παραδοσιακό τρόπο, θα πρέπει να τα κόψεις  προσεκτικά και να τα πλύνεις καλά. Άφησέ τα να στεγνώσουν και δέσε ένα μπουκέτο από το κάθε μυρωδικό με σπάγγο. Κρέμασε το μπουκέτο ανάποδα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Με αυτό τον τρόπο τα μυρωδικά διατηρούν το χρώμα τους και αφού αποξηρανθούν. Η αποξήρανση κρατάει περίπου 3 εβδομάδες. Για να μην πιάσουν σκόνη μπορείς να τα τυλίξεις με ένα τούλι ή μία χαρτοσακούλα αλλά δεν πρέπει με τίποτα να ακουμπάνε τα φύλλα πάνω στο περιτύλιγμα.

Υπάρχουν και πιο σύγχρονοι τρόποι που είναι και πιο γρήγοροι. Μερικοί από αυτούς είναι με αποξηραντή τροφίμων ή στονφούρνο αλλά εκεί χρειάζεται πείρα και ιδιαίτερη προσοχή, για να μη χάσουν τα μυρωδικά τις ιδιότητές τους και το χρώμα τους κατά την αποξήρανση.

10 Αρωματικά Φυτά – Καλλιέργεια & Χρήσεις 

1. Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πολλά μυρωδικά φυτά που βγάζουν ρίζες στο νερό. Για μία παραδοσιακή φύτευση σε γλάστρα, ο βασιλικός χρειάζεται αρκετό λίπασμα και καλή αποστράγγιση στη γλάστρα του. Επίσης δεν αντέχει το πολύ κρύο. Για να μεγαλώσει γρήγορα, μπορείς να κόβεις την κορυφή σε μήκος 10-25 εκατοστά. Βαλ’τον στη συλλογή με τα μυρωδικά και  δώσε μία έξτρα νοστιμιά σε σαλάτες και σάλτσες!

2. Μαϊντανός

Είναι τέσσερα τα είδη του μαΪντανού που μπορείς να καλλιεργήσεις. Ο πλατύφυλλος, ο σγουρός, ο πετρομαϊντανός και ο απλός. Αν θέλεις να αποθηκεύσεις μαϊντανό στην κατάψυξη μπορείς να προτιμήσεις τον πλατύφυλλο γιατί αντέχει περισσότερο. Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε Βιταμίνη C, αγαπάει τον ήλιο και μπορεί να φυτευτεί και σε μέρος με μερική σκιά. θέλει καλή λίπανση και αρκετό νερό. Να ξέρεις ότι βοηθάει στις καούρες και προστίθεται πάντα στις καυτερές συνταγές. 

3. Σέλινο

Το σέλινο είναι λίγο πιο απαιτητικό Θέλει χώμα πλούσιο σε οργανικά στοιχεία και ιδιαίτερα σε ασβέστιο. Χρειάζεται σίγουρα φωτεινό σημείο και περίπου ένα τρίμηνο για να μεγαλώσει. Θέλει προσοχή στο πότισμα ώστε να μην ξεραίνεται αλλά ούτε και να…κολυμπάει. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της χοληστερόλης και είναι τονωτικό!

 

4. Δενδρολίβανο

Ανθεκτικό και αρωματικό, το δεντρολίβανο συνοδεύει άριστα τις πατάτες φούρνου  και όχι μόνο. Δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και λίπασμα και απαιτεί καλή στράγγιση στη γλάστρα του. Αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να μεγαλώσει και σε σημεία που δε φυτρώνει εύκολα κάτι άλλο.

5. Ρίγανη

Το νούμερο ένα μυρωδικό των Κυκλάδων. Η ρίγανη όπως και το θυμάρι μπορεί να φυτρώσει παντού. Δε καταλαβαίνει από κρύο, αέρα και ήλιο και δε θέλει πολύ συχνά πότισμα για να αναπτυχθεί. Εκτός από το να νοστιμίζει τα φαγητά σου έχει και αντισηπτική επίδραση στον οργανισμό.

6. Θυμάρι

Όπου υπάρχει βράχος και ήλιος στις μεσογειακές περιοχές, θα δεις να ξεπετάγεται και ένα θυμάρι. Έχει τις ίδιες απαιτήσεις με τη ρίγανη για να φυτευτεί και επίσης βοηθάει πολύ στα κρυώματα του αναπνευστικού.

7. Δυόσμος

Θέλει πλούσιο έδαφος με πολλή υγρασία. Άρα το καλοκαιράκι χρειάζεται συχνό πότισμα για να ζήσει. Μαζί με τη μέντα που είναι παρόμοια σε απαιτήσεις, ανακουφίζουν ενοχλήσεις του στομαχιού.

8. Φασκόμηλο

Ιδιαίτερα ευεργετικό φυτό, θέλει ηλιόλουστη θέση για να μεγαλώσει με το πάσο του. Επίσης είναι από τα λίγα που θέλουν κλάδεμα. Το φασκόμηλο είναι αντιοξειδωτικό και ο νούμερο ένα βοηθός σου, όταν έχεις κρυολογήσει.

9. Σχοινόπρασο

Ίσως δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην παραδοσιακή ελληνική μαγειρική, αλλά έχει τη δική του υπογραφή και δίνει τη δική του πινελιά σε ότι πιάτο προστεθεί. Η γεύση του μοιάζει με το φρέσκο κρεμμυδάκι. Πρόσθεσέ το στα πιάτα σου, αν έχεις υπέρταση ή όταν χρειάζεσαι σίδηρο. Είναι ιδανικό για γλαστράκι στην κουζίνα σου, καθώς δεν μπορεί να μεγαλώσει σε πολύ κρύο ή ζέστη.

10. Άνηθος

Ο άνηθος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρωματικά φυτά, καλλιέργεια του οποίου δε θέλει και πολλά για να πετύχει. Όπως και πολλά άλλα φυτά της λίστας έτσι και ο άνηθος θέλει τον ήλιο και δεν έχει πολλές απαιτήσεις στο νερό του. Χρειάζεται να τον προσθέσεις σίγουρα στη ζαρντινιέρα σου γιατί συμπληρώνει ωραία τα λαδερά πιάτα και το ψάρι.  Βοηθάει σε περιπτώσεις κολικών και είναι αντικαρκινικό.

Πηγή: douleutaras