8 Δικαιολογίες που σας εμποδίζουν να πετύχετε

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να λέει «Θα το κάνω αύριο» ή «Δεν είμαι ακόμα έτοιμος»; Αυτές οι φαινομενικά αθώες φράσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά δικαιολογίες που σε κρατούν πίσω και σε εμποδίζουν να πετύχεις τους στόχους σου.

Η αλήθεια είναι πως δεν ευθύνονται οι συνθήκες ή η κακή τύχη. Εσύ κρατάς τον εαυτό σου καθηλωμένο με τις δικαιολογίες που δημιουργείς. Όλοι έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά ο δρόμος για την επίτευξή τους μπλοκάρεται, όχι από ανυπέρβλητες προκλήσεις, αλλά από τις κακές δικαιολογίες που συχνά επιστρατεύουμε.

Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τις 8 πιο κοινές δικαιολογίες που σε απομακρύνουν από την επιτυχία – και πώς να τις ξεπεράσεις μία προς μία.

«Δεν έχω αρκετό χρόνο.»

Μεταξύ μαθημάτων, δουλειάς, κοινωνικής ζωής και… ατελείωτου scrolling στα social media, ο χρόνος μοιάζει να εξαφανίζεται. Όμως όλοι έχουμε 24 ώρες στη διάθεσή μας.
Τι να κάνεις: Αναζήτησε τρόπους για να δημιουργήσεις χρόνο αντί να ψάχνεις να βρεις. Ξεκίνα κόβοντας άσκοπη περιήγηση στο κινητό ή ξυπνώντας 30 λεπτά νωρίτερα. Οι προτεραιότητες κάνουν τη διαφορά.

«Περιμένω την έμπνευση.»

Αναρωτιέσαι πότε θα είναι η “τέλεια στιγμή”; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τέλεια στιγμή. Η έμπνευση δεν έρχεται ενώ χαζεύεις στα social – έρχεται μέσα από τη δράση.
Τι να κάνεις: Ξεκίνα να κάνεις έστω και μικρά βήματα. Όσο πιο πολύ κινείσαι, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και το κίνητρό σου.

«Θα με περάσουν για γελοίο.»

Ο φόβος για τη γνώμη των άλλων είναι από τους πιο σίγουρους τρόπους να παραμείνεις κολλημένος.
Τι να κάνεις: Θυμήσου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τον εαυτό τους για να ασχοληθούν σοβαρά μαζί σου. Επικεντρώσου στους στόχους σου – όχι στις σκέψεις τους.

«Κι αν αποτύχω;»

Η αποτυχία φοβίζει, αλλά χειρότερο είναι να μη δοκιμάσεις ποτέ. Η αποτυχία δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ικανός∙ σημαίνει ότι μαθαίνεις.
Τι να κάνεις: Δες την αποτυχία σαν μέρος της διαδρομής. Όλοι όσοι θαυμάζεις έχουν περάσει από αποτυχίες. Η μόνη πραγματική αποτυχία είναι να μην ξεκινήσεις καθόλου.

«Είναι πολύ αργά για μένα.»

Δεν είσαι συνταξιούχος, είσαι νέος (ή ακόμα και αν δεν είσαι, ποτέ δεν είναι αργά)!
Τι να κάνεις: Σταμάτα να συγκρίνεις το χρονοδιάγραμμά σου με των άλλων. Ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή. Επικεντρώσου στο τι μπορείς να κάνεις τώρα.

«Θα το κάνω αύριο.»

Αυτή είναι η πιο ύπουλη δικαιολογία, γιατί φαίνεται “ακίνδυνη” αλλά συσσωρεύεται. Το αύριο γίνεται επόμενη εβδομάδα, και ξαφνικά τα όνειρά σου μένουν απραγματοποίητα.
Τι να κάνεις: Κάνε έστω ένα μικροσκοπικό βήμα σήμερα. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις, τόσο πιο κοντά θα φτάσεις στον στόχο σου.

«Δεν είμαι αρκετά καλός.»

Ίσως η πιο σκληρή δικαιολογία, γιατί είναι βαθιά προσωπική. Αλλά δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ιστορία που λες στον εαυτό σου.
Τι να κάνεις: Θυμήσου επιτυχίες, ακόμα και μικρές. Χτίσε αυτοπεποίθηση βήμα-βήμα. Επιτρέπεται να είσαι “έργο εν προόδω”.

«Δεν έχω τις ικανότητες ή τους πόρους.»

Στην εποχή του ίντερνετ, μπορείς να μάθεις σχεδόν τα πάντα μέσω YouTube, Google και online σεμιναρίων.
Τι να κάνεις: Γίνε δημιουργικός. Χρησιμοποίησε δωρεάν εργαλεία, ζήτησε βοήθεια, αντάλλαξε δεξιότητες με φίλους. Ξεκίνα από αυτά που ήδη διαθέτεις.

Ελευθερώσου από τις Δικαιολογίες – Ξεκίνα Σήμερα!

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι έχεις κολλήσει, αναρωτήσου: «Είναι πραγματικό εμπόδιο ή δικαιολογία;». Αντικατάστησε τις κακές δικαιολογίες με μικρά, εφαρμόσιμα βήματα. Δε χρειάζεται να τα έχεις όλα λυμένα από την αρχή. Κάνε την αρχή τώρα!

Μοιράσου μαζί μας τη γνώμη σου για το άρθρο στα σχόλια παρακάτω! Η εμπειρία σου μπορεί να εμπνεύσει και άλλους να αφήσουν τις δικαιολογίες τους στην άκρη και να προχωρήσουν δυναμικά προς την αυτοβελτίωση και την επιτυχία. Καλή αρχή!