Καθαρά Δευτέρα χωρίς πέταγμα χαρταετού… δεν γίνεται! Μπορεί, σήμερα, ο χαρταετός να συνδέεται με τα Κούλουμα και την «ανάταση» της ψυχής μετά την Αποκριά, αλλά πριν χιλιάδες χρόνια θεωρούνταν απαραίτητος για την επιστήμη και τις μεταφορές. Από το 500 π.Χ., ο άνθρωπος φανταζόταν να πετάει σαν ένα πουλί, να ξεπεράσει τη βαρύτητα.
Η ιστορία του χαρταετού, ξεκινά από το 1000π.Χ. Ήταν η πρώτη φορά ο χαρταετός, έκανε το πέταγμά του στον ουρανό από τους Κινέζους! Ήταν κατασκευασμένος από μετάξι και μπαμπού και είχε την μορφή δράκου. Ο «δράκος» ήταν και είναι για την Κίνα, ιερό – θεϊκό σύμβολο και ένα αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας.
Σε κάθε χώρα πάντως, το πέταγμα του χαρταετού, ποικίλη σε διαστάσεις, αφού συσχετίζεται με τις παραδόσεις τους.
Για παράδειγμα στην Κίνα, με το πέταγμα του χαρταετού, διοργανώνεται και διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου. Στην Ιαπωνία, έχουμε το έθιμο «Κοντομόνο –χι». Το οποίο και σημαίνει «η μέρα των παιδιών», οι οικογένειες που έχουν μικρό γιο, φτιάχνουν πελώριους χαρταετούς, σε σχήμα «κυπρίνου» μεγάλου δηλαδή ψαριού, στους οποίους έχουν δέσει πολύχρωμες κορδέλες και αφού τους στηρίξουν σε έναν μεγάλο στύλο στην αυλή του σπιτιού, τους αφήνουν να ανεμίζουν. Στην Ινδία το πέταγμα του χαρταετού, λέγεται «Basant». Αυτό είναι ένα έθιμο, που πραγματοποιούν κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο προκειμένου να υποδεχτούν την άνοιξη. Μεγάλη γιορτή, ένα ξέφρενο πάρτι, που το περιμένουν μεγάλοι και μικροί. Με τους πολύχρωμους χαρταετούς τους, γεμίζουν με χρώματα και σχήματα τους ουρανούς από το πρωί ίσαμε το βράδυ.
Στην Ευρώπη, ο χαρταετός εμφανίζεται γύρω στο 1400μ.Χ. Τον 18ο αιώνα, ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε και στην επιστήμη. Ο μετεωρολόγος Alexander Wilson, χρησιμοποίησε χαρταετούς, προκειμένου να ανυψώσει θερμόμετρα μέχρι τα 3000πόδια. Στόχος του, ήταν να μπορέσει να καταγράψει τις διαφορές θερμοκρασίας στα μεγάλα υψόμετρα.
Ας θυμηθούμε για λίγο το μάθημα για τον χαρταετό από το παλιό μας αναγνωστικό και ας πετάξουμε μαζί του στα παιδικά μας χρόνια.
Όποια και να είναι η ιστορία του, ο χαρταετός είναι αναπόσπαστο κομμάτι και της δικής μας Ελληνικής παράδοσης και έχει ξεχωριστή θέση την Καθαρά Δευτέρα!
Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!