Γυναίκες σήμερα 8 Μαρτίου είναι η γιορτή μας, η οποία έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών, οι οποίες ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου και όλα αυτά ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ευρώπη και την Αμερική (ΗΠΑ).
Το 1977 ο Ο.Η.Ε κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου στις 8 Μαρτίου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Να δούμε όμως τι έγινε σε μας στην Ελλάδα.

Στην αρχαία Ελλάδα,  οι γυναίκες ήταν περιορισμένες στο γυναικωνίτη του σπιτιού, ενώ οι έξοδοί τους ήταν ελάχιστες, έως μηδαμινές. Στη διάρκεια της ιστορίας έγιναν πολλοί αγώνες για να βελτιωθεί η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και για να έρθει και η πολυπόθητη ισότητα μεταξύ των δυο φύλων. Αυτή η ισότητα βέβαια άργησε πολύ, αρκεί να αναλογιστούμε ότι το πρώτο δικαίωμα ψήφου στις Ελληνίδες δόθηκε στις δημοτικές εκλογές του 1934, ενώ η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε στις 28 Μαΐου  του 1952.

Ας μην ξεχνάμε ότι  υπάρχουν ακόμη γυναίκες σε αυτό τον κόσμο που υποβάλλονται στην απάνθρωπη μέθοδο της κλειτοριδεκτομής. Ακόμη υπάρχουν γυναίκες που δεν είναι γυναίκες, αλλά μικρά κοριτσάκια που αναγκάζονται να στερηθούν την παιδική τους ηλικία και να γίνουν πρόωρα γυναίκες και που δουλεύουν σε ανομολόγητες συνθήκες εργασίας. Ο δρόμος για την κατάκτηση της ισότητας είναι μακρύς, γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη μοναδικότητα της ζωής  του κάθε ατόμου χωριστά, του παιδιού, της γυναίκας, της μάνας, της γιαγιάς που τελικά είναι η ζωή και η ζωή είναι γένους θηλυκού.

Αυτή ουσιαστικά είναι και η σημασία της γιορτής μας.

Σήμερα οι άνδρες βρίσκουν την ευκαιρία να εκφράσουν την αγάπη  τους με την προσφορά δώρων, ενώ αυτή η γιορτή για όλες μας αποτελεί αφορμή για διασκέδαση.

Πώς λοιπόν θα γιορτάσετε και σεις αυτή την ημέρα?

Με βόλτα στα μπαράκια, σε ταβέρνες, σε καφέ, σε σινεμά, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, οι επιλογές είναι πολλές. Εσείς απλώς απολαύστε την παρέα με τις φίλες σας, την μητέρα, την αδερφή σας.

Καλή διασκέδαση!!!