Η παράδοση θέλει κάθε Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, σε κάθε γειτονιά, να αναδυθεί αυτή η όμορφη μυρωδιά του τσικνισμένου κρέατος στα κάρβουνα.

Μαζευτείτε σε παρέες μικρές και μεγάλες με όμορφη μουσική και αρκετό κέφι, σε πείσμα των καιρών, και διασκεδάστε κάνοντας ένα διάλλειμα από την καθημερινότητα, είτε αυτό λέγεται ταβέρνα, είτε λέγεται παρέα με φίλους στην αυλή του σπιτιού. Όπως και αν λέγεται αυτό «Τσικνίστε το».

Η αρχή της τελετής της Τσικνοπέμπτης χάνεται μέσα στους αιώνες.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.
Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα.

                   

Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης που βρήκαμε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας

1) Στην Κομοτηνή

Την Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Τα ζευγάρια που είναι έτοιμα για γάμο, ανταλλάσσουν μεταξύ τους φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει στην σύντροφό του μια κότα και εκείνη ανταποδίδει με μπακλαβά.

2) Στην Πάτρα

Εδώ κάθε χρόνο αναβιώνει η “Κουλουρού“. Σύμφωνα με το έθιμο η “Γιαννούλα η Κουλουρού” νομίζει ότι ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι ερωτευμένος μαζί της και θα της κάνει πρόταση γάμου. Έτσι ντύνεται νύφη και πηγαίνει στο λιμάνι να προϋπαντήσει τον καλό της, σκορπώντας το γέλιο στους Πατρινούς.

 3) Στις Σέρρες

Ψήνουν το κρέας στους δρόμους και στη συνέχεια ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω τους. Αμέσως μετά ακολουθεί “το προξενιό” μεταξύ των ελεύθερων της κάθε γειτονιάς, όπου ο προξενητής παράλληλα σκαλίζει τα κάρβουνα με μια βέργα.

 4) Στην Κέρκυρα

Ανήμερα της Τσικνοπέμπτης γίνονται τα «Πετεγολέτσια» ή «Κουτσομπολιά». Οι γυναίκες της παλιάς πόλης βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν μιλώντας την παραδοσιακή κερκυραϊκή διάλεκτο.

 5) Στο Ηράκλειο και άλλες πόλεις

Μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

 – Καλή όρεξη και καλά μασκαρέματα  σε όλους! –