Σίγουρα γνωρίζετε τη φήμη που ισχύει για τον καφέ, ότι δηλαδή μας αφυδατώνει. Κι όμως, δεν είναι αλήθεια!…

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS ONE, διαπίστωσε ότι η σύνδεση μεταξύ του εθισμού στον καφέ και την αφυδάτωση, είναι ένας  μύθος.

Στην έρευνα συμμετείχαν 50 άνδρες που έπιναν, είτε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, είτε τέσσερα φλιτζάνια νερό την ημέρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Αφού πέρασαν 10 ημέρες για να φύγει η επίδραση του καφέ από τον οργανισμό τους, άρχισαν να πίνουν νερό, πάλι για τέσσερις φορές την ημέρα, για τρεις ημέρες. Ερευνητές εξέτασαν το αίμα τους, τα ούρα και το συνολικό ποσοστό νερού στο σώμα τους και στις δύο περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα; Οι συμμετέχοντες (που έπιναν συχνά καφέ) ήταν εξίσου ενυδατωμένοι όταν έπιναν καφέ, όπως όταν έπιναν νερό.

Όπως αποδεικνύεται, όταν πίνουμε καφέ αρκετά συχνά, το σώμα προσαρμόζεται στην τακτική πρόσληψη καφεΐνης και γίνεται ανεκτικό με το πιθανό διουρητικό αποτέλεσμα του καφέ, λέει η Sophie Killer, επικεφαλής ερευνήτρια και υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Το σώμα εκείνων που πίνουν συχνά καφέ, γίνεται περισσότερο ικανό να ρυθμίζει την πρόσληψη υγρών και είναι λιγότερο επιρρεπές σε οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής ούρων, απ’ ό,τι για εκείνους που δεν έχουν γενικά εμπειρία καφεΐνης, αναφέρει η Killer.

Επομένως, πίνοντας καφέ τακτικά, συμβάλλουμε στη συνολική πρόσληψη των υγρών που χρειάζεται το σώμα σε καθημερινή βάση για να κρατηθεί ενυδατωμένο. Στην ουσία, ο καφές ενυδατώνει ένα άτομο που συνηθίζει να πίνει αυτό το απολαυστικό ρόφημα, όπως ακριβώς κάνει και το νερό.

fe-mail