Τι συμβολίζουν τα Τοτέμ;

Σε πολλές ταινίες έχουμε δει τα γνωστά και μυστήρια τοτέμ. Αποτελούν κάποιες ξυλόγλυπτες κατασκευές, άλλοτε τρομακτικές και άλλοτε αστείες. Τι συμβολίζουν όμως αυτές οι κατασκευές και από που προέρχεται το όνομά τους;
Η λέξη τοτέμ προέρχεται από την Ojibwa, μια γλώσσα Algonquin,η οποία πλέον έχει εκλείψει και ήταν ομιλούμενη στην Βόρεια Αμερική.
Η λέξη «Ototeman» στην γλώσσα τους, σήμαινε «αυτός, είναι της φυλής μου», οπότε καταλαβαίνουμε, πως τα τοτέμ ήταν κάτι σαν «σημαία» για την κάθε φυλή. Ήταν αυτό που τους έκανε να ξεχωρίζουν από άλλες φυλές!

Τα τοτέμ ήταν φτιαγμένα από ξύλο και σκαλισμένα στο χέρι από τους μάγους της φυλή και είχαν την ευλογία του πνεύματος που πίστευε η κάθε φυλή.
Τα ζώα που απεικονίζονταν στα τοτέμ είχαν σχεδόν πάντα μια φρικτή έκφραση, ο λόγος βέβαια είναι άγνωστος.
Η τοτεμική θρησκεία, βασιζόταν στα ζώα και στην μετατροπή από ζώο σε άνθρωπο και το αντίθετο!
Οι Ινδοί είχαν τοτέμ 66 πόδια ψηλά. Αυτό μεταφράζεται στα 20 μέτρα!

Το τοτέμ με κάθε ευκαιρία «μεγάλωνε»!
Εάν κάποιο μέλος της φυλής πέθαινε ή παντρευόταν, πρόσθεταν ένα νέο κομμάτι! Το τοτέμ ήταν ένα κομμάτι ιστορίας της κάθε φυλής.

Τα ζώα που απεικονίζονταν στα τοτέμ μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο θήρας, αλλά και ταμπού. Όπως οι  λύκοι, αρκούδες, αετοί, κοράκια και πολλά άλλα ζώα.
Το περίεργο είναι ότι υπήρχε μια ιεραρχία στα τοτέμ. Δηλαδή, ήταν αδιανόητο να απεικονίσει μια φυλή το κεφάλι από ένα κοράκι σε χαμηλές θέσεις.
Αυτό συνέβαινε γιατί το κοράκι στην τοτεμική θρησκεία είναι αυτό που δημιούργησε τον κόσμο και είναι πάνσοφο! Όπως επίσης η γκρίζα αρκούδα, απεικονιζόταν με τεράστια νύχια και μεγάλα δόντια.


Τα τοτέμ ήταν ο προστάτης της φυλής και κάθε σπιτιού! Κάθε ζώο που ήταν γνωστό στους ανθρώπους της τότε εποχής, απεικονιζόταν πάνω στα τοτέμ και είχε συγκεκριμένες μαγικές ικανότητες.

Δυστυχώς λίγα τοτέμ σώζονται και αυτά είναι από της φυλές που κατοικούσαν στην δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής και ελάχιστα στην περιοχή της Αλάσκας!

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *