Ένα δέντρο γεμάτο δηλητήριο!

Το δέντρο Manchineel, ευδοκιμεί στο δυτικό ημισφαίριο και είναι γνωστό ως το πιο δηλητηριώδες δέντρο του κόσμου! Το συναντάμε στη Φλόριντα, την Καραϊβική και στις Μπαχάμες, Στο δέντρο αυτό συχνά βρίσκουμε πινακίδες που μας προειδοποιούν να μην πάμε κοντά σε αυτό και να μείνουμε τουλάχιστον λίγα μέτρα μακριά από αυτό. Ο καρπός του μοιάζει με μικρό μήλο, που αν το φάτε θα σας οδηγήσει στο νοσοκομείο.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι ναύτες του, το αναφέρανε σαν «manzanita de la muerte» (μικρό μήλο του θανάτου). 

Ο γαλακτώδης λευκός χυμός του, είναι εξαιρετικά καυστικός και δηλητηριώδης, καθώς ακόμη και μια σταγόνα θα μπορούσε να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα, δερματίτιδα, οίδημα ή εγκαύματα. Συνήθη θύματα της τοξικότητας αυτής πέφτουν ανυποψίαστοι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το δέντρο σαν καταφύγιο από τις βροχές. Ο χυμός του δέντρου είναι τόσο καυστικός που ακόμη και οι σταγόνες της βροχής που πέφτουν από τα κλαδιά μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα.

Τέλος ο φλοιός του είναι πολύ δηλητηριώδης και η καύση απελευθερώνει καπνό που προκαλεί προσωρινή (και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνιμη) τύφλωση.

Σύμφωνα με το θρύλο λέει από δηλητήριο του δέντρου σκοτώθηκε ο Ισπανός κατακτητής Juan Ponce de Leon, όταν χτυπήθηκε από βέλος εμποτισμένο με το χυμό του δέντρου, οδηγώντας των  σε αργό και βασανιστικό θάνατο.

Τα δέντρα Manchineel έχουν λαμπερά καταπράσινα οβάλ φύλλα και το ύψος του φτάνει τα 15 μέτρα. Το πυκνό φύλλωμά τους είναι… δελεαστικό για όσους αναζητούν σκιά ή προστασία από τη βροχή ενώ τα φρούτα του είναι γλυκά στην αρχή αλλά με καταστροφικές συνέπειες στη συνέχεια. Ευτυχώς, χάρη στις προειδοποιητικές σημάνσεις σχετικά με τους κινδύνους του δέντρου οι τραυματισμοί έχουν γίνει σπάνιοι.

 

foto perierga

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *